Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

1

Werken aan duurzame businessmodellen

Deze week werd bekend dat De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 2 miljoen euro geeft aan vijf verschillende onderzoeksprogramma’s gericht op ‘Duurzame Businessmodellen’ (zie hier voor het nieuwsbericht). Het geld wordt verdeeld over 5 consortia van wetenschappers. In het eerste consortium participeert dit lectoraat.

Het idee is ontstaan vanuit een intensieve samenwerking met Stichting Phusis. Stichting Phusis heeft een businessmodel ontwikkeld, dat tegelijk kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg borgt: ze houdt jongeren die elders onhanteerbaar zijn en op straat worden gezet ‘binnen boord’. Deze stichting bestuurt vanuit een wetenschappelijk ontwikkelde zorgmethode ‘in dialoog’, welke uitgaat van een continue beweging tussen beheersen en loslaten. Deze methode lijkt ook zijn vertaling te hebben gekregen in de wijze van aansturing van de organisatie: vanuit een werkervaring met deze organisatie is gebleken dat er o.a. wordt gestuurd op gezamenlijk zoeken, het loslaten van (voor-) oordelen en het creëren van alertheid. Het onderzoek zal zich als eerste stap richten op het expliciet maken van het leiderschap en bijbehorende besturingsmodel van deze stichting. Omdat Phusis intensief samenwerkt met Stichting De Zijlen en Vanboeijen, hebben ook zij aangegeven graag aan het onderzoek mee te willen werken.

Het onderzoek gaat uitgevoerd worden door twee leden van het lectoraat, te weten Linda Rutkens-Oudman en Roelfke Benedictus. We kijken uit naar een mooie samenwerking!

phusis onderzoekOp de foto van links naar rechts: Wilfred Verweij – SIOO, Margreet Boersma – Hanzehogeschool, Bart de Bruin – Stichting Phusis, Linda Rutkens – Hanzehogeschool en Maurits Broekema – Strange BV

 

duurzame businessmodellenNWOStichting Phusis

Dr. M.F. Boersma • 31 oktober 2014


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Balanceren tussen maakbaarheid en kwetsbaarheid | Duurzaam Financieel Management

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *