Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

1

Roelfke Benedictus

Potretten_FEM_Hanzehogeschool_0023

 

 

 

 

Duurzaamheid is voor mij verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en het besef krijgen wat voor impact je gedrag heeft op een maatschappij die breder is dan jijzelf alleen.

Voor mij is het heel belangrijk om iets toe te voegen aan de wereld. Verantwoordelijkheid nemen voor wat je wel kunt doen. Ik zie steeds meer bedrijven, organisaties en mensen niet alleen kijken naar financieel rendement maar ook naar maatschappelijk rendement. Wij leren onze studenten, hoe je afspraken maakt en hoe je dit vastlegt op papier. Maar wat er op papier staat wordt niet altijd zo uitgevoerd. De persoon die aan het roer staat is veel bepalender. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de zachte kant in plaats van alleen de harde kant.

Deze ontwikkelingen vind ik positief en erg belangrijk voor de studenten van financiële studies. Ik denk dat er meer gedaan moet worden met de bestaande kennis van psychologie om te zorgen dat financiële professionals beter hun vak kunnen uitoefenen. Ik doe graag onderzoek naar de combinatie van deze twee werelden om dit op een juiste manier in het curriculum terug te laten komen. Je ziet dat deze twee werelden in de praktijk hetzelfde gedrag vertonen en helemaal niet met elkaar communiceren.

Om studenten meer in aanraking te laten komen met het onderwerp heb ik het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ontwikkeld. Hierin probeer ik studenten te laten beseffen hoe zij zelf een verschil kunnen maken binnen een organisatie.

Nu is er nog sprake van groei, meer werken, betere economie, meer geld. Maar als de doelstelling verandert naar welzijn, zijn we misschien al een heel eind. Je kunt de focus leggen op welvaart en welzijn. Een balans tussen deze twee noem ik focus op duurzaamheid, een punt waarvan ik verwacht dat het steeds meer op de agenda zal verschijnen.

Roelfke Benedictus is coördinator van de duale opleiding. Daarnaast is ze Hogeschooldocent communicatie, selecteert en coacht ze honoursstudenten en is ze is studieloopbaanbegeleider. In 2015 start ze samen met Linda Rutkens een promotietraject, waarin ze onderzoek gaat doen naar duurzame businessmodellen in de zorg.

Comments

  1. Onderzoek naar duurzame businessmodellen | Duurzaam Financieel Management

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *