Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Rapporteren over “living together in social forms reflecting human dignity”

Afgelopen zondagavond wilde ik besteden aan een blog over SEKEM, een duurzame organisatie in Egypte. Ik keek nog even mijn twitters door, en zag tot mijn verrassing dat precies die avond Tegenlicht een uitzending aan hen zou besteden. De blog moest dus nog maar even blijven liggen! Er kwamen veel positieve reacties op de uitzending van Tegenlicht. Het is inspirerend om te zien dat mensen ‘gewoon’ het goede gaan doen op een fractie van de aardbol, ondanks dat ze weten dat hun handelen nooit de hele wereld gaat veranderen.

SEKEM kent een prachtige missie:

“Sustainable development towards a future where every human being can unfold his or her individual potential; where mankind is living together in social forms reflecting human dignity; and where all economic activity is conducted in accordance with ecological and ethical principles.”

De organisatie is opgericht in 1977 door een man met een droom: de realisatie van een duurzame ontwikkeling van land ten behoeve van de mens. En dat op een plek waar tot dan toe alleen maar woestijn was, in Belbeis, 60 km ten noorden van Caïro.

Er is veel te vertellen over SEKEM, maar in deze blog voor financials wil ik u graag wijzen op hun wijze van rapporteren. In 2007 ontwikkelde SEKEM de ‘sustainability flower’.

SEKEM flower

‘The Sustainability Flower represents a management, assessment and communication tool, symbolizing the concept of sustainable development in its four main dimensions:  Economic Life, Societal Life, Cultural Life and Ecology’. Inmiddels heeft ze deze aspecten gerelateerd aan de GRI standaard. Hoe dit doorwerkt in hun rapportages vind je hier.

 

duurzaamheidsverslaggevingGRISEKEMsustainability reporting

Dr. M.F. Boersma • 7 oktober 2014


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *