Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

1

Koos Reitsma

Koos Financiële duurzaamheid is voor mij het hebben, het hanteren én het naleven van een visie op financieel-economisch gebied op de lange termijn. Morgen is inderdaad een nieuwe dag, maar hoe zit dat met overmorgen? Hoe zit het met de dagen erna?

De financiële professional dient zich niet enkel en alleen te leiden door de vraag ‘wat doe ik’. Dat is de afgelopen jaren duidelijk geworden. Tijdens de eerste tien jaren van deze eeuw zijn verschillende instellingen financieel niet goed in het nieuws gekomen. Banken, verzekeringsmaatschappijen, zorginstellingen en woningcorporaties die zich voornamelijk lieten leiden door het motto’s als ‘de horizon is de grens’ of ‘groei, groei, groei’. Zelden tot nooit werd stil gestaan bij het groter geheel.

Een grotere winst halen is niet de antwoord op de vraag ‘waarom doe ik wat ik doe’. De opbrengsten minus de kosten levert een resultaat op. Een resultaat is het gevolg, maar niet de reden waarom jij iets doet. De financiële professional dient zich juist te laten leiden door de volgende uitgangspunten (gebaseerd op de golden circle van Simon Sinek):

  • Ten eerste: Waarom doe ik wat ik doe?
  • Ten tweede: Hoe doe ik wat ik doe?
  • Ten derde: Wat doe ik?

Dit zorgt voor een andere benadering en verandering. Een verandering begint als eerste bij jezelf en ten tweede bij een ander, niet andersom. Duurzaamheid begint dus ook bij jezelf, net als financiële duurzaamheid. Jij bent in staat om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Jij bent in staat om na te denken over duurzaamheid. Jij bent in staat om financieel duurzaamheid onderdeel te laten zijn van jouw handelen.

Ik wil zorg dragen dat de studenten van ethiek meer dan voldoende meekrijgen. Zodat ze beter in staat zijn de startvraag te beantwoorden: “Waarom doe ik wat ik doe?”

Koos Reitsma werkt sinds 1 april 2014 bij het Instituut voor Financieel Economisch Management. Hij geeft vakken in het belastingrecht en het ondernemingsrecht. Voorts is hij een studentloopbaanbegeleider, stagebegeleider en scriptiebegeleider. Binnen de kenniskring van het lectoraat zoekt hij naar hoe duurzaamheid en de belastingwetgeving elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden.

Comments

  1. De krachtbatterij: de eerste stap tot verandering? | Duurzaam Financieel Management

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *