Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

0

Waarom Duurzaam Financieel Management

In onze samenleving heerst het financiële paradigma. Veel, heel veel beslissingen worden teruggebracht tot een simpele financiële rekensom. Dat er nog andere waarden zijn dan geld, vinden vele mensen ‘lastig’. Als zorgmedewerkers roepen dat bepaalde bezuinigingen echt niet kunnen, vertonen ze ‘weerstand’. Als een investering in 5 jaar niet kan worden terugverdiend, terwijl deze investering vele malen duurzamer is dan het alternatief, verdwijnt het van tafel. We leven in een tijdperk dat gedomineerd wordt door geld en efficiëntie. De gevolgen hiervan zijn al langere tijd zichtbaar: natuur maakt plaats voor industrie, we verbruiken veel meer dan dat onze aarde kan dragen, mensen die niet mee kunnen in de rat-race raken burnt-out, staan buiten de samenleving en worden depressief.

Het lectoraat Duurzaam Financieel Management zet zich in om de samenleving te helpen een transitie te maken naar een duurzaam paradigma. Zodat we met dit paradigma wel de juiste beslissingen kunnen nemen voor de toekomst: beslissingen die gebaseerd zijn op een eerlijke en transparante afweging van een veelheid aan waarden.

Duurzaam Financieel Management vertaalt dit perspectief naar de dagelijkse praktijk van de financial (de controller, de financieel directeur, de accountant, de bankier, de verzekeraar of de pensioenfondsen). Hoe kunnen zij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de praktijk brengen , en hoe moet het vak vernieuwen om een duurzame samenleving mogelijk te maken?

Deze site is een initiatief van het lectoraat duurzaam financieel management, onderdeel van het instituut voor financieel economisch management en onderdeel van het kenniscentrum ondernemerschap aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Meer achtergrond over dit onderwerp is vastgelegd in deze publicatie: Visie op DFM.

Meer weten? Of heb je tips en ideeën hoe we het financiële vak kunnen verduurzamen? Laat het ons weten!

[contact_form]