Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Onze droomstudenten

Begin september 2014 ontvingen we weer onze eerstejaars studenten. Vanuit het lectoraat gaven we ze de volgende boodschap mee:

Ik heb een droom. Ik heb een droom dat we jullie de komende 4 jaar zodanig opleiden, dat jullie je kwetsbaar durven voelen en daardoor jullie eigen pad durven te gaan. Dat je je vanuit de acceptatie van kwetsbaarheid niet verleid voelt om dingen te doen waar de wereld niet beter van wordt. Dat jullie je niet laten leiden door snelle auto’s, mooie maatpakken, vette bonussen en inhoudsloos gewauwel.

De hele toespraak kan je hier lezen:

****

Start met deze animatie.

“Ik heb nagedacht over wat ik jullie aanvullend op deze introductie graag nog zou willen zeggen. Over hoe ik DFM bij jullie over het voetlicht kan brengen. Ik wil niet zo maar iets zeggen, ik wil ook graag dat het enigszins bij jullie binnenkomt. Dat ik je weet te raken.

Mijn eigen start in Groningen

En toen dacht ik aan mijn eigen periode, hier als startende student in Groningen. Ik weet nog goed hoe ik de eerste avond op mijn kamertje in de Semarangstraat zat: zonder ouders en gezellige woonkamer voor het eerst volledig op mij zelf. Mijn huisgenoten waren niet thuis, mijn eigen kamer was klein, mijn vriend woonde nog in Leeuwarden. Dit was het dus: op kamers. De volgende dag stond ik bij de bushalte, ik had nog geen fiets mee. Stond ik bij de goede halte? Een oudere student wachtte daar ook. Ze was super-zelfverzekerd, en ze garandeerde me dat ook ik al snel de weekenden niet meer naar huis zou gaan. Ik voelde me overdonderd door zo veel zelfvertrouwen, wat voelde ik me kwetsbaar. Het heeft wel even geduurd voordat ik me wat steviger ging voelen in Groningen.

Ik vertel jullie dit, omdat er in Nederland een taboe op kwetsbaarheid ligt, dat akelige gevoel in je lichaam waar we altijd maar weer snel van af willen zijn. We zijn een volk van harde werkers, van ‘kop d’ervoor’, niet jammeren, goed je best doen. Die houding brengt een mens ook ver. Maar niet alleen. Sterk en stevig zijn moet in balans zijn met het even niet weten, met twijfel, met je kwetsbaar voelen.

Wat heeft dit nu met DFM te maken?

De financiële wereld, de wereld waar we jullie voor gaan opleiden, heeft de afgelopen jaren de kwetsbaarheid wel gevoeld. Zegt het jullie wat, als ik het volgende noem:

  • Kredietcrisis
  • Libor-fraude
  • Triple A-ratings die geen 3 A’s waard bleken te zijn

Het leidende motief in dit hele gebeuren is hebzucht. Het leidende motief bij echte hebzucht is dat je je niet kwetsbaar wilt voelen. Heb je geen Eastpak? Geen Björn Borg onderbroeken? Geen make-up van Estee Lauder? En dus kunnen we de verleiding maar moeilijk weerstaan als we door de Herestraat in Groningen lopen. We omringen ons met spullen, om ons zeker te voelen.

Dat gaat later, als je aan het werk bent, gewoon door. Geen BMW, geen maatpak van Hugo Boss? Dan nemen we jou niet serieus, dan hoor je er niet bij. Je vergelijkt je met de ander, en doet wat de ander ook doet om er bij te horen.

En hoe kom je hier nu uit? Er is maar één oplossing: er niet bij willen horen! Je kwetsbaar durven voelen, en dan merken dat er eigenlijk niets gebeurt. Je blijft gewoon staan, ach, je voelt wat spanning in je lichaam, maar dat is het. Hoe meer je het durft te voelen, hoe meer het zijn invloed verliest. Waarom zou je met mensen om willen gaan, die niet passen bij wat jij in het leven echt belangrijk vindt? Laat ze los en ga vanuit daar je eigen ding doen.

Twee mooie voorbeelden

Bierman van de Triodosbank deed dat: hij richtte zijn eigen bank op. Deze bank belegt het geld op een duurzame manier : niet in wapenhandel, wel in zonnepanelen. ‘Gekke jongen, die Bierman’, zeiden zijn ex-collega’s. Bierman geloofde in zichzelf.

Een ander mooi voorbeeld is Philip Kocken van de Groninger Energie Koepel. In zijn vorige baan bij een gashandelsbedrijf ontdekte hij dat energie uit zon, water en wind de meest voordelige vorm van energie is. Dit komt omdat energie uit kolen, gas of kernenergie veel kost aan herstel aan natuurgebieden, compensatie voor bevingen en bodemdaling, kosten die we niet meenemen in de prijs, maar wel afwentelen op de maatschappij. De constatering dat de grote energiebedrijven desondanks blijven investeren in fossiele energie en dat daarbij winsten die deze bedrijven maken niet ten goede komen aan de burgers, maakte dat Philip zich vol passie is gaan inzetten voor de lokale energiecoöperatie Grunneger Power: een initiatief dat burgers helpt energie in eigen hand te nemen. Met drie dorpen heeft hij van daaruit GrEK opgericht.

Mooie voorbeelden van mensen die business weten te verbinden met het goede doen, voor de aarde en voor de mens.

Droom

Ik heb een droom. Ik heb een droom dat we jullie de komende 4 jaar zodanig opleiden, dat jullie je kwetsbaar durven voelen en daardoor jullie eigen pad durven te gaan. Dat je je vanuit de acceptatie van kwetsbaarheid niet verleid voelt om dingen te doen waar de wereld niet beter van wordt. Dat jullie je niet laten leiden door snelle auto’s, mooie maatpakken, vette bonussen en inhoudsloos gewauwel.

Wat ik droom is dat jullie straks werken bij banken, verzekeraars en als controllers in bedrijven, waar je werkelijk iets voor de klant gaat betekenen. Omdat je ziet dat er veel ellende in wereld is, maar dat jij laat zien dat daar het goede tegenover kan staan. Zodat, als je straks 67 bent, en terugkijkt naar je werkende bestaan, je kunt denken: ja, ik heb mijn tijd zinvol besteed: voor mezelf, maar vooral ook voor de ander.

Uitnodiging

En om die kwetsbaarheid te oefenen, wil ik jullie uitnodigen tot het volgende: draai je naar je buurman of –vrouw toe, stel je voor, en vertel wat jij moeilijk vindt in het leven. Het is een uitnodiging, ik, en later ook niemand, kan je hiertoe verplichten. Als je het niet wilt delen, voel dan de kwetsbaarheid van het niet durven delen.

Ik wens jullie veel duurzaam financieel leiderschap toe”.

*****

Meer weten over de kracht van kwetsbaarheid? Kijk naar deze mooie Ted-talk van Brené Brown.

 

 

FEMfinancialGrEKintroductieweekkwetsbaarheidleiderschapMVOTriodos

Dr. M.F. Boersma • 2 september 2014


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *