Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Onderzoeksprogramma op het thema Renewable Energy

Binnen het Lectoraat Duurzaam Financieel Management bestaan een aantal onderzoeksprogramma’s. Recent is gestart met de onderzoekslijn:

Building the renewable energy entrepreneurship ecosystem in the Energy Valley

Het doel van dit onderzoeksprogramma is om innovatie en banengroei in de duurzame energie-sector in Noord-Nederland te stimuleren. Daarvoor onderzoeken we het “entrepreneurship ecosystem” van de duurzame energie-sector in Noord-Nederland. Entrepreneurship ecosystems zijn netwerken van ondernemers, organisaties, programma’s en plekken. Entrepreneurship ecosystems stimuleren innovatie. De innovatiegedreven ondernemers, start-ups en scale-ups, staan centraal in een entrepreneurship ecosystem. Organisaties in een ecosysteem zijn bijvoorbeeld investeerders en kennisinstellingen, programma’s bijvoorbeeld accelerator programmes en start-up weekends; en plekken zijn shared workspaces, incubators, en online fora waar ondernemers werken en kennis uitwisselen.

Ons onderzoek richt zich op vragen zoals:

 • Welke van deze elementen zijn aanwezig in het entrepreneurship ecosystem van de duurzame energie-sector in Noord-Nederland?
 • Welke missen?
 • Welke zijn nodig?
 • Wat kunnen we leren van succesvolle entrepreneurship ecosystems elders, zoals Eindhoven en Leiden?
 • En hoe kunnen we wat nodig is voor renewable energy start-ups vormgeven en implementeren in Noord-Nederland?

Een aantal afstudeerders bij FEM en de IBS van de Hanzehogeschool werken aan deze deelonderzoeken. Deels hebben zij hun onderzoek al afgerond met een adviesrapport:

De komende tijd zullen we blogs publiceren over de volgende onderwerpen :

 Verkennen van het renewable energy entrepreneurship ecosystem in Noord-Nederland:

 1. Welke elementen zijn aanwezig en welke missen in het renewable energy entrepreneurship ecosystem in Noord-Nederland? (deelonderzoeken van Feye Postma, Wietze van Dijk, Frens Hartgers, Tatiana Ivanciuc)
 2. Wat hebben renewable energy start-ups in Noord-Nederland nodig om optimaal te presteren? (Adviesrapport Feye Postma, opdrachtgever: Gemeente Groningen / Energy Academy Europe)
 3. Wat hebben renewable energy scale-ups in Noord-Nederland nodig om optimaal te presteren? (Adviesrapport Wietze van Dijk, opdrachtgever: Gemeente Groningen / Energy Academy Europe)
 4. Hoe kunnen accountants diensten verlenen aan start-ups, om ze te binden als klant in de toekomst, terwijl start-ups in hun startfase juist op zoek zijn naar geld? (Adviesrapport Frens Hartgers, opdrachtgever: Gemeente Groningen / Energy Academy Europe)

 

Leren van het entrepreneurship ecosystemen elders in Nederland:

 1. Welke interventies hebben het high-tech entrepreneurship ecosystem in Eindhoven bevorderd, en hoe? (adviesrapport in afronding, Tom Schipper, opdrachtgever: Gasterra)
 2. Welke interventies hebben het high-tech entrepreneurship ecosystem in Eindhoven bevorderd, en hoe? (adviesrapport in afronding, Saskia Esmeyer, opdrachtgever: Gasterra)

Ontwerpen van interventies voor het renewable energy entrepreneurship ecosystem in Noord-Nederland:

 1. Which type of facility would foster the performance of clean technology start-ups by enhancing their access to financial actors and advisors in renewable energy ecosystem in Groningen? (adviesrapport Tatiana Ivanciuc, opdrachtgever: Gasterra)
 2. Wat is de meest relevante interventie om het het Renewable Energy Ecosysteem in Noord-Nederland te ontwikkelen? (Rogier Koopmans en Maurice Buitenkamp, opdrachtgever: Gasterra)

Met deze en vervolgonderzoek geven we een praktische bijdrage aan het vraagstuk: Hoe kunnen we produktief ondernemerschap, innovatie en banengroei in de duurzame energiesector in Noord-Nederland stimuleren?

Volg onze blogs – binnenkort op deze website!

Voor meer informatie en aanvragen van presentaties:

dr.ir. Annet Jantien Smit:                                a.j.smit@pl.hanze.nl

Support:

Ons onderzoek wordt gesteund door de volgende instanties als opdrachtgever voor de bovenstaande afstudeeropdrachten: Gasterra, Gemeente Groningen, Energy Academy Europe.

 

ecosysteem van ondernemerschapenergieEnergy Academy Europe)energy valleyentrepreneurship ecosystemsGasterraGemeente GroningenNoord-Nederlandrenewable energy

Annet Jantien Smit • 30 september 2016


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *