Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

0

Entrepreneurship ecosystems Renewable Energy

Het doel van dit onderzoeksprogramma is om innovatie en banengroei in de duurzame energie-sector in Noord-Nederland te stimuleren. Daarvoor onderzoeken we het “entrepreneurship ecosystem” van de duurzame energie-sector in Noord-Nederland. Entrepreneurship ecosystems zijn netwerken van ondernemers, organisaties, programma’s en plekken. Entrepreneurship ecosystems stimuleren innovatie. De innovatiegedreven ondernemers, start-ups en scale-ups, staan centraal in een entrepreneurship ecosystem. Organisaties in een ecosysteem zijn bijvoorbeeld investeerders en kennisinstellingen, programma’s bijvoorbeeld accelerator programmes en start-up weekends; en plekken zijn shared workspaces, incubators, en online fora waar ondernemers werken en kennis uitwisselen.

Ons onderzoek richt zich op vragen zoals:

  • Welke van deze elementen zijn aanwezig in het entrepreneurship ecosystem van de duurzame energie-sector in Noord-Nederland?
  • Welke missen? Welke zijn nodig?
  • Wat kunnen we leren van succesvolle entrepreneurship ecosystems elders, zoals Eindhoven en Leiden?
  • En hoe kunnen we wat nodig is voor renewable energy start-ups vormgeven en implementeren in Noord-Nederland?

Het onderzoek wordt gesteund door de volgende instanties als opdrachtgever voor de bovenstaande afstudeeropdrachten: Gasterra, Gemeente Groningen, Energy Academy Europe.

Annet Jantien Smit is de projectleider.