Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

1

Linda Rutkens

Potretten_FEM_Hanzehogeschool_0006

 

Als financiële professionals zijn we altijd erg gericht op Profit. Bedrijven moeten bij beslissingen ook kijken naar de omgeving en gemeenschap, People en Planet. Ik probeer studenten hiervan bewust te maken. Dit kan door studenten zelf te laten nadenken over duurzaamheidsvraagstukken.

Ik heb een christelijke achtergrond. Vanuit die hoedanigheid heb ik geleerd dat je er niet alleen voor jezelf bent, maar ook om anderen te helpen. Ik had in mijn vak echter niet vaak bij het onderwerp ‘duurzaamheid’ stilgestaan, laat staan het in de lessen toegepast. Toen het lectoraat Duurzaam Financieel Management opstartte en ik lid werd van de kenniskring kon ik het meer een plek geven in het onderwijs.

Bij het woord duurzaam denken veel mensen meteen aan duurzame energie en groen. Vanuit het Instituut voor Financieel Economisch Management wordt vooral gekeken naar invloeden van beslissingen op de interne en externe omgeving, naast het financiële plaatje. Dit is belangrijk voor ons instituut omdat er veel aan de hand is in de financiële sector. Het vertrouwen in de financiële sector, is aanzienlijk verminderd en de bankensector staat constant onder vuur.

We zijn hier niet op aarde voor ons eigen gewin. Ieder voor zich kan een rol vervullen om deze maatschappij beter te maken door anderen te helpen. Bij een economie waar het gaat om eigen portemonnee, ‘grow or go’, zijn mensen hierdoor alleen maar bezig met meer meer meer. Voor mij persoonlijk komt duurzaamheid tot zijn recht als er een betekenisvolle wereld is gecreëerd. Dat je werk en leven betekenis heeft.

Linda Rutkens-Oudman begeleidt afstudeerders en geeft vakken binnen de accountancyopleiding, zoals management control en beroepsoriëntatie. Daarnaast is ze betrokken bij het Honoursonderwijs binnen het instituut. In 2015 start ze samen met Roelfke Benedictus een promotietraject, waarin ze onderzoek gaat doen naar duurzame businessmodellen in de zorg.

Comments

  1. Onderzoek naar duurzame businessmodellen | Duurzaam Financieel Management

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *