Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Kerstgroet

Eigenlijk is er uiteindelijk maar één ding echt belangrijk in deze wereld: dat alle levende wezens het goed hebben op deze aarde, in de korte tijd dat ze bestaan. Leven in vrede, in goede gezondheid, in harmonie met de mensen om je heen en een comfortabel huis waar je je veilig kan voelen.

We weten pas hoe goed we het hebben, wanneer we geconfronteerd worden met het gebrek eraan. En wat hebben we het goed in onze Westerse landen (ook al vergeten we dat soms door het negatieve nieuws)! Waarom zullen we ons druk maken over vuile lucht in China en kinderarbeid in de mijnen, als we in Europa hiervan profiteren door goedkope mobiele telefoons? Waarom zullen we in actie komen voor slechte arbeidsomstandigheden in Bangladesh, als we zelf door dit onrecht aan goedkope kleding kunnen komen? Waarom zullen we omschakelen naar duurzame energie als we zelf nog geld verdienen aan de verkoop van gas?

Zolang een mens het goed heeft, is de drempel om in actie te komen voor het publieke belang hoog. Het is heel wat gevraagd om je eigen korte termijn belang opzij te zetten voor het publieke lange termijn belang, het belang van de ander. Het is dus maar de vraag of we werkelijk de transitie gaan maken naar een duurzame, leefbare aarde met wereldvrede. Of dat we afstevenen op een periode van instabiliteit en natuurrampen ten koste van grote groepen mensen.

Maar we kunnen een verschil maken! Positief om te zien is dat er al geruime tijd wereldwijd een beweging op gang komt van mensen die bewust kiezen om het goede, het schone en het juiste te willen doen, op grote schaal en in de directe omgeving. Ze vormen een hoopgevend licht in alle donkere berichten over oorlog, onrecht en klimaatverandering. Met het lectoraat Duurzaam Financieel Management wil de Hanzehogeschool de (toekomstige) financials en ondernemers bewust maken van hun potentie om ook van betekenis te kunnen zijn. Door hen, naast de vakinhoudelijke kennis, te onderwijzen in de vier kardinale deugden: Wijsheid, Realiteitszin, Moed en Betrokkenheid. Op deze manier bouwen we mee aan een groeiende groep van mensen die hopelijk de wissels gaan omzetten in de economie en in de samenleving als geheel.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2017 gewenst.

 

duurzaamFeestdagen

Dr. M.F. Boersma • 20 december 2016


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *