Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Investeringselectie: ROI of impact?

Gastblog van Harold Hofenk, Relatiemanager Energy & Climate @ Triodos

Duurzame bedrijven presteren op langere termijn beter dan niet-duurzame bedrijven. Dat blijkt uit diverse internationale onderzoeken. Met dit als uitgangspunt deed Harold Hofenk onderzoek onder 230 MKB-bedrijven in Noord-Nederland, die deelgenomen hebben aan de Koploperprojecten. In deze blog vertelt hij hier meer over:

“Als je als ondernemer een nieuwe investering wilt doen, wil je natuurlijk beoordelen of dit een verstandig besluit is. Maar, hoe maak je hier een goede keuze in? Kijk je naar financiële criteria als Return on Investment of terugverdientijd? Of kijk je juist breder? En neem je ook bijvoorbeeld effecten op stakeholders of maatschappelijke kosten van je investeringsbesluit mee? Als je breder kijkt, hoe zorg je dan voor een goede balans in People, Planet en Profit? Hoe weeg je deze verschillende aspecten? En levert deze werkwijze ook levensvatbaarheid op voor mijn bedrijf?

In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de behoeften van MKB-bedrijven om investeringsbeslissingen breder te beoordelen dan alleen op financiële criteria en welke belangrijke randvoorwaarden er nodig zijn om tot een gestructureerde oordeelsvorming te komen.

De conclusie is dat MKB-ondernemers vooral graag op een eenvoudige manier ondersteund willen worden bij deze keuzes. Een praktische tool kan daarbij helpen om een efficiënte keuze te maken. Het gebruik van een tool kan echter nooit een doel op zich zijn, maar is een hulpmiddel dat kan helpen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Belangrijk is dan ook dat, voordat je investeringsbeslissingen wilt beoordelen, je eerst een duurzame bedrijfsstrategie moet opstellen. Waarop wil en kan ik als onderneming uitblinken? Pas als die vraag beantwoord is, heeft het zin om vanuit een breed perspectief investeringsvragen te beoordelen en vergroot een tool de efficiency in dit proces. En efficiency, dat is een belangrijke randvoorwaarde in het MKB”.

Nieuwsgierig geworden naar de verdere uitkomsten van zijn onderzoek? En waar een beoordelingstool aan moet voldoen? Klik dan hier om verder te lezen.

Dr. M.F. Boersma • 20 november 2017


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *