Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

Heb je er ook wat van gezegd tegen juf?

Afgelopen week vertelde mijn zoon van 8 dat hij vond dat juf een klasgenootje onterecht had toegesproken. Toen ik aan hem vroeg of hij dat ook tegen juf had gezegd, was zijn antwoord: ‘nee, want dan wordt juf boos op mij’. Zie hier zijn beleving over de ruimte die hij voelt om het ‘tegen juf’ op te nemen voor zijn klasgenoot. Ik vertelde hem dat er ook meesters en juffen zijn die het uiten juist stimuleren. In deze documentaire over meester Kanamori zie je hiervan een prachtig voorbeeld.

De reden dat ik dit nu schrijf, is omdat ik vandaag in gesprek met de directeur bedrijfsvoering van een zorgorganisatie hieraan weer herinnerd werd. Hij vertelde mij hoe lastig het was om een goede dialoog te voeren met de zorg over bezuinigingen. Hoe iedereen zich vastgraaft in zijn eigen belangen. Terwijl het gaat om een geïntegreerd waardedebat: hoe kunnen we kwalitatief goede zorg blijven verlenen met minder middelen. In zulke gevallen komt het er op aan of je hebt geleerd hoe je gaat staan voor je waarden zonder dat het leidt tot een wij-zij patstelling. Of je je geluid durft te laten horen ‘tegen’ de bestuurder, of de bestuurder open staat voor een andere mening, of hij of zij de dialoog stimuleert. Hoe je met elkaar tot creëren komt, in plaats verdedigen.

Als we nu eens op de basisschool beginnen met de lessen van Kanamori en deze levenslessen een belangrijke pijler worden in de citoscores, hoe gaan we dan over 25 jaar met elkaar om in organisaties?

bezuinigingendialoogKanamorizorg

Dr. M.F. Boersma • 29 november 2013


Previous Post

Next Post

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *