Duurzaam Financieel Management

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Financial

1

Financiële zeggenschap delen

In een kapitalistische structuur van organiseren staat de aandeelhouder centraal. Veel aandeelhouders kiezen slechts en alleen voor een hoog financieel rendement en zijn vaak weinig betrokken bij de organisatie. De focus op financiële waardecreatie leidt nog wel eens tot ontevreden medewerkers, zij worden immers meer als middel gezien dan als mensen met eigen verlangens. Waardecreatie wordt vanuit dit paradigma vooral financieel gemeten, efficiëntieprogramma’s staan centraal. Van Witteloostuijn heeft heeft hierover een interessante verhandeling geschreven in zijn boek ‘de anorexiastrategie‘.

MondragonEen mogelijkheid om een betere balans te creëren tussen aandeelhouderswaarde en waarde voor de medewerker is door te kiezen voor een coöperatieve vorm. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien is deze Tegenlichtdocumentaire: het wonder van Mondragon

Deze documentaire toont het Baskische stadje Mondragon, waar het overgrote deel van de bevolking werkzaam is in coöperaties. Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap.

CoöperatieMondragon

Dr. M.F. Boersma • 26 september 2013


Previous Post

Next Post

Comments

  1. De waardevolle lessen van een reis naar Mondragon Corporation | Duurzaam Financieel Management

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *